2016. szeptember 28., szerda

Napkeringő

Paula McLain
Napkeringő

„Egy nap Karen majd könyvet ír róla – megírja őt, és ezzel örökre eggyé kovácsolja kettejüket. És én hiányzom majd azokról a lapokról.”

Karen Blixen nevét széles körben ismertté tette az emlékiratain alapuló Távol Afrikától című mozi, amely a dán bárónő és az angol Denys Finch Hatton szerelméről szól. Ám arról nem mesél a film, hogy ebben a kapcsolatban létezett egy titokzatos harmadik…
McLain elsöprő erejű története a 20. század eleji Afrika varázslatos vidékén járva egy rendkívüli nő életét tárja elénk, aki jóval megelőzte saját korát, s volt mersze szabadnak lenni, még akkor is, ha ezért nagy árat kellett fizetnie. Rabul ejtő olvasmány az elszántságról és az akarat erejéről.



----------------------------------------------------------------------

Nagyon tetszett! Most valahogy az 1920-as évek vonzanak :-)
Az elején a filmmel azonosítottam a szereplőket. Aztán a Wikin megnéztem a valódi Berylt, Karent, Denyst és onnantól egész más hatással volt rám az ismerős történet.
Beryl egy erős nő volt, aki megteremtette saját vágyait, szabadságát, mint ahogy írták, néha nagy árat kellett érte fizetnie. Nagyon szimpatikus volt, hogy szalmazsákon is aludt, a legprimitívebb körülmények között élt ha lovakról volt szó.
Elsőként volt női lovastréner, versenyeztető és női szabadúszó pilóta.
Szintén írt könyvet, Követem a Napot címmel, amit még Hemingway is méltatott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...